BALVANSKA KOPEL

Rehabilitacijski center za zdravljenje nekemičnih odvisnosti

Petra Lukovac

mentor: doc. Rok Žnidaršič

asistentka: asist. Katarina Čakš

demonstratorja: Adam Breznik in Anja Jezernik Knaus

Projekt odgovarja na veliko potrebo po rehabilitacijskem centru za nekemične odvisnosti v Sloveniji. Nekemične odvisnosti, predvsem odvisnosti od video iger in družabnih omrežij, so v našem okolju in sodobni družbi naraščajoč problem. Strokovnjaki ocenjujejo, da imamo pri nas že vsaj 2000 nefunkcionalnih mladih zaradi nekemičnih zasvojenosti. Žal pa še nimamo primernega centra, kamor bi takšne bolnike lahko poslali na zdravljenje.

Priložnost se ponuja v naravnem okolju Logarske doline, v trenutnem domu duhovnih vaj, bivšem hotelu sester Logar. Manjši program duhovnih vaj za odvisnosti na lokaciji že poteka, projekt pa predvideva prestrukturiranje in razširitev obstoječe dejavnosti. Gre za zelo občutljiv prostor, daleč stran od mesta in svetlečih ekranov, zato pa toliko bližje naravi in samozavedanju. Popoln prostor za vzpostavitev novih navad in osebno refleksijo.

Programsko in prostorsko se projekt deli na dva dela – na bivanjski in terapevtski del. Prvi del obsega dinamično prenovo obstoječega doma, terapevtski pa se izrazi v obliki prostorske intervencije v danes opustošenem gozdu polnem ledeniških balvanov. Štiri oblike terapije so razmejene z visokimi stenami iz zbite zemlje, ki razgibano rastejo čez balvane in omejujejo sicer neskončno naravo ter obiskovalca vodijo po poti osebne refleksije.

Povezava do analize, ki je bila podlaga za izdelavo projekta: Prostorsko načrtovanje v Alpah – zapis časa, svetlobe in zvoka

#gradnja s prstjo, glino in slamo #elementi: zemlja, voda, zrak, ogenj #kontekstualna občutljivost

icon-prev
icon-next