KAMEN, ŠKARJE, PAPIR

Papirni mlin (ročna izdelava papirja) in workaway hostel

Valentina Tina Božak

mentor: doc. Rok Žnidaršič

asistentka: asist. Katarina Čakš

demonstratorja: Adam Breznik in Anja Jezernik Knaus

Na obravnavani lokaciji dominira Kočnarjeva žaga. Izzvana je bila misel; kako v odnosu do že narejenega posega, vzpostaviti večjo povezanost prostora skozi pojavnost in vsebino novega programa. Ideja o izkoristku lesnega ostanka obstoječega programa žage in okoliških žag postane vodilo za nov program ročne izdelave papirja, ostanek objekta pa postane zaščita in ovoj novih delovnih prostorov.

Ohranjeni del objekta prebada nov volumen, ki se v odnosu do ceste in terena razteza preko hudournika na eni in vse do obstoječega gospodarskega poslopja na drugi strani. Na ta način je vzpostavljena povezanost programa in zagotovljena zaščita proti cesti. V homogen volumen se zajedajo praznine, ki so odgovor na prostor in potrebe programa.

V skupnost se preko workaway hostla zatečejo obiskovalci, ki želijo biti več kot zgolj turisti. Zanima jih širša slika prostora in kulture, v kateri začasno bivajo. V hostlu lahko ostanejo dlje časa in postanejo del procesa ročne izdelave papirja. Del skupnosti predstavljajo tudi domačini in redno zaposleni, ki vodijo in povezujejo program.

Povezava do analize, ki je bila podlaga za izdelavo projekta: Mobilnost v Alpah – zapis v material

#sodobne obrti #participacija #prenova industrijskih stavb in območij

icon-prev
icon-next