KORENINE DRUŽBE

Dnevni center za starejše s podpornim programom zdravstvene postaje in skupnih prostorov za društva v središču Solčave

Lea Elena Vidmar

mentor: doc. Rok Žnidaršič

asistent: asist. Katarina Čakš

demonstratorja: Adam Breznik in Anja Jezernik Knaus

Projekt dnevnega centra za starejše z zdravstveno postajo in skupnimi prostori za društva se ukvarja z idejo o ustvarjanju družabnih prostorov z namenom zagotavljanja novih interakcij med uporabniki. Z razširitvijo možnih pomenov uporabe javnih prostorov imajo obiskovalci možnost večje izmenjave mnenj, izkušenj in stikov.

Namen projekta je vzpostavljanje podpornega sistema javnih servisov na območju občine Solčava v obliki javnega servisa in raznolikih programov, ki omogočajo domačinom lažje prebivanje v alpski pokrajini. Pod eno streho se prepletata programa prostorov za lokalna društva in dnevni center za starejše občane, ki se medsebojno bogatita in dopolnjujeta. Podporni program zdravstvene postaje nudi krajanom učinkovito zdravstveno oskrbo, na trg odpirajoča-se kavarna pa možnost za srečevanje in manjše družabne dogodke. Zasnovana prostorska intervencija se spoštljivo odmakne od obrečnega prostora Savinje. Eden lepših ambientov v Solčavi je smiselno urejen v obliki parkovne intervencije in namenjen za javno uporabo. Umirjenost obrečnega prostora se širi v notranjost nove stavbe, iz katere se uporabniki lahko po kaskadah spustijo do rečne brežine.

Povezava do analize, ki je bila podlaga za izdelavo projekta: Prebivanje in zaposlitev na območju Alp – zapis časa, svetlobe in zvoka

#stavbe mešane rabe #participacija #vas, trg

icon-prev
icon-next