Žnidaršič

Tipologija, bivanje, krajina

Ne misli na streho

temveč na dež in sneg.  

Adolf Loos, Pravila za tistegaki gradi v hribih

Prostor Solčavskega je prostor treh dolin, Matkovega kota, Logarske doline in Robanovega kota in vrhov med njimi. Ob vseprisotnih panoramah skalnatih gorskih pečin in vodotokov, ki oblikujejo fizično in mentalno krajino tega območja, ključno vlogo v življenjih prebivalcev igrajo prostrani gozdovi, s katerim je neločljivo povezana zgodovina, eksistenca, razvoj in tudi prihodnost prebivalcev Solčavskega. V krajih, ki jih je človek poselil že pred 40.000 leti, odvisnost od naravnih virov prežema vse vidike bivanja. Visokogorske kmetije, ki še danes igrajo osrednjo gospodarsko vlogo na območju, nosijo ista imena že skoraj pet stoletij, naselja v dolini pa za prebivalce že od nekdaj predstavljajo predvsem servis razpršenim dejavnostim v njihovi okolici.

V preteklem študijskem letu smo se ukvarjali z iskanjem jedra odnosa med človekom in krajino, ki je v preteklosti zaznamoval prostor Solčavskega. Kaj danes še pomeni vez med človekom in naravo?  Kako nanjo vpliva vdor enodnevnega, množičnega, sezonskega turizma? Ali se postopna prekinitev te vezi kaže tudi v odseljevanju mladih v bolje dostopna okolja? Kako ustaviti degradacijo nekoč skrbno premišljenega grajenega okolja, ki je temeljilo prav na tem odnosu – na lokalno dostopnih surovinah, kljubovanju vremenskim razmeram in trajnosti grajenega?

Na seminarju smo skozi obiske lokacij, opazovanje narave in pogovore s prebivalci postopno spoznavali življenje na Solčavskem. Alpski svet in njegove specifike smo skušali razumeti skozi vidike varovanja okolja, ekologije, virov energije, gospodarstva, kmetijstva, poselitvenih specifik, mobilnosti, turizma, bivalne kulture, tradicionalne in sodobne arhitekture. Refleksije teh tematik v odnosu do obravavanega prostora pa so študenti izdelali v obliki odtisov v material – zapisa v svetlobo, zvok, čas, materialnost … Refleksije so postale prva izhodišča oblikovanje pristopa k izbranim prostorom v Solčavi in za oblikovanje programskih ter prostorskih konceptov.

Iskanje vezi med tradicijo prostora in sodobnimi programi, materiali in tehnologijami smo naslavljali skozi preizkušanje tipološko raznolikih pristopov k intervencijam v obstoječe (nadgradnje delujočih kmetij, presnova obstoječih kmetij, presnova obstoječih vaških struktur) in vzpostavljanju novih prostorov v vasi, v okviru samotnih kmetij, v dolini in v visokogorju. Vse projekte povezuje vprašanje sodobnega bivanja v alpski pokrajini, njegovih implikacij in pomenu javnega prostora v še tako majhnih skupnostih. Prevpraševanje vzpostavljanja odnosa do krajine pa je v razvoju projektov pomenilo razmislek o odnosu med sodobnostjo in tradicijo grajenega prostora, posledico poselitve, gospodarstva in turizma med tremi dolinami in njihovimi vrhovi.

mentor: doc. Rok Žnidaršič
asistentka: asist. Katarina Čakš

demonstratorja: Adam Breznik, Anja Jezernik Knaus

raziskava, odtis v material
 
dela študentov
Alpicenter

Neža Pezdirc

A(lp)kropola

Rok Dolinšek

Alpski čut

Gaja Žgank

Artnica

Ema Hribar

Balvanska kopel

Petra Lukovac

Dobimo se pod eno streho

Saša Alekseja Zepan

DOBIMO SE POD ENO STREHO
Dom za 4 letne čase

Pia Pekolj

DOM ZA 4 LETNE ČASE
Špranja ob škafu

Matevž Zgonik

ŠPRANJA OB ŠKAFU
Hiša, ki je pojedla žago

Astrid Magajna

HIŠA, KI JE POJEDLA ŽAGO
Kamen in les

Tjaša Tušar

KAMEN IN LES
Kolpelna

Matej Vodnik

KOLPELNA
Konglomerat poti

Blaž Zupančič

KONGLOMERAT POTI
Kamen, škarje, papir

Tina Valentina Božak

KAMEN, ŠKARJE, PAPIR
Korenine družbe

Lea Elena Vidmar

KORENINE DRUŽBE
Lebdeča kapsula

Bor Zupančič

LEBDEČA KAPSULA
Log2

Luka Lovrić

LOG2
Mercapis

Viviana Rea Doričić

MERCAPIS
Nova skupnost

Jan Šimnovec

NOVA SKUPNOST
Plezalni pogled

Tamara Zalokar

PLEZALNI POGLED
Po solčavsko-u

Klemen Žibert

Potočkin potaknjenec

Ian Vidic

POTOČKIN POTAKNJENEC
Presek bivanj

Rosana Arifin

PRESEK BIVANJ
Prisekana prizma

Katja Zapušek

PRESEKANA PRIZMA
Skp

Jaša Belušič

SKP
Sleme

Anže Vrčon

SLEME
Sm-ta

Matija Cvikl

SM-TA
Sozvok

Špela Sušnik

SOZVOK
Drugi dom

Petra Zoubek

DRUGI DOM
Stesana žaga

Marcel Vičič

Suha kapljica

Veronika Tržan

SUHA KAPLJICA
Z vpenjanjem od koče do bivaka

Tit Vrhunec

Zloženka

Gašper Uršič

ZLOŽENKA
Zunaj / znotraj

Lucija Ritoša

ZUNAJ - ZNOTRAJ
Zvijalka

Tinkara Zajec

ZVIJALKA
Zvrnjen škaf

Zala Vučko

ZVRNJEN ŠKAF