PO SOLČAVSKO-U

Tržnica in (re)integracijski center

Klemen Žibert

mentor: doc. Rok Žnidaršič

asistentka: asist. Katarina Čakš

demonstratorja: Adam Breznik in Anja Jezernik Knaus

Namen programa reintegracijskega centra je vključevanje ozdravljenih odvisnikov v dejavnost trgovanja, pridelovanja in dela na kmetijah v Solčavi in okolici. Novo ustvarjeni prostor v središču Solčave služi prodaji lokalnih izdelkov in pridelkov, hkrati pa tudi začasni nastanitvi varovancev reintegracijskega centra. Poleg dnevne in nedeljske tržnice novi odprti javni prostor prevzema tudi glavno vlogo vsakodnevnih aktivnosti v središču vasi.

Izhodišče za razvoj koncepta intervencije je premagovanja stigme, ki bi nastala pri umestitvi takšnega reintegracijskega centra v Solčavi. Vstop v središče Solčave ob glavni cesti in nasproti centra Rinka definira niz dveh nižjih, izpraznjenih in propadajočih stanovanjskih hiš ter prav tako prazna stavba, v kateri je bila nekoč vaška gostilna. Z odstranitvijo osrednjega objekta nastane rahljanje tkiva in odpiranje novega prostora, ki omogoča novo intervencijo. Niz volumnov ob cesti prebada obstoječa pešpot, ki povezuje cerkev Sv. Marije Snežne in jedro vasi. Umestitev intervencije v tkivo hiš in na / nad ”pot” ustvari ”membrano” – prehodni prostor s programom, ki obiskovalca, mimoidočega, vaščana povabi k ustavjanju, druženju in uporabi prostora. Prehajanje posameznika skozi ta prostor/program, predstavlja ”prebijanje membrane” – premagovanje stigme. Skozi delo, druženje in trgovanje obe strani krepita odnose in sodelujeta. Nova intervencija tako tudi na novo definira tkivo samega vaškega središča.

Povezava do analize, ki je bila podlaga za izdelavo projekta: Kmetijstvo, gozdarstvo in gospodarske priložnosti v Alpah – misleča roka

#tržnica #vas, trg #prenova vasi, kmetij in hiš

icon-prev
icon-next