KOPELNA
Skladišče oglarskega znanja – Oglarski center v Solčavi
Matej Vodnik
mentor: doc. Rok Žnidaršič
asistentka: asist. Katarina Čakš
demonstratorja: Adam Breznik in Anja Jezernik Knaus
Oglarstvo je bila nekoč izrazito dobro razvita gospodarska dejavnost v Logarski dolini, povezana s fužinarstvom, železarstvom in kovaštvom, ki je oskrbovala kovačnice na okoliških kmetijah s kuhanim ogljem. Med drugo svetovno vojno pa je z modernizacijo rudarstva in prometa ter uporabo premoga, večina oglarskih koč propadla. Dandanes se kuhano oglje uporablja predvsem v kozmetični industriji in zdravstvu, kar je bilo vodilo posega revitalizacije.
Naravna in kulturna dediščina narekujeta premišljen poseg v območje v središču Solčave in v obstoječo stavbo Zadružnega doma, ki trenutno v večji meri sameva. Nova intervencija poleg lastnega programa prispeva tudi k ohranjanju kulturne krajine in identitete prostora.
Obstoječ objekt, ki se volumensko, funkcionalno in pojavno trenutno slabo vklaplja v arhitekturo in programske potrebe vasi, je bilo potrebno približati bistvu alpskega prostora oz. poiskati vzporednico in namembnost, ki bo sovpadala z oglarsko pripovedjo. Skozi presnovo obstoječega volumna se ambienti nadgrajujejo, kar pomeni, da je v prostoru najprej potrebno prepoznati njegove posebnosti, ki ga opredeljujejo kot nekaj edinstvenega. Z uvedbo proizvodnje kozmetičnih izdelkov iz aktivnega oglja in centra šolskih in obšolskih dejavnosti se izkoristi ta lokalni potencial in spodbudi gospodarski in socialni razvoj območja.
Obkroženost območja posega z gozdom, reko in hudournikom je podlaga za vključitev naravnih danosti v izkustveno pripoved novega objekta. Sodobno sonaravno bivanje v neposredni povezanosti s preteklostjo in lokalnim načinom življenja, obiskovalcu ponudi edinstveno izkušnjo kraja, kar je ključna smernica nadaljnjega razvoja alpskega prostora.
Povezava do analize, ki je bila podlaga za izdelavo projekta: Turizem v Alpah – zapis v material
#naravni materiali in tehnike gradnje #materiali in obrti #turizem, gostinstvo in kulinarika na podeželju
- Alpicenter
- Alpkropola
- Alpski čut
- Analiza: Analiza višinskih solčavskih kmetij
- Analiza: Kmetijstvo, gozdarstvo in gospodarske dejavnosti v Alpah
- Analiza: Mobilnost v Alpah
- Analiza: Narava in človek v Alpah
- Analiza: Prebivanje in zaposlitev v Alpah
- Analiza: Primerjalna analiza arhitekturnih elementov
- Analiza: Prostorsko načrtovanje v Alpah
- Analiza: Sodobna arhitektura v Alpah
- Analiza: Turizem v Alpah
- Analiza: Varovanje narave in podnebne spremembe
- Analiza: Viri energije v Alpah
- Artnica
- Balvanska kopel
- Dobimo se pod eno streho
- Dom za 4 letne čase
- Drugi dom
- Hiša, ki je pojedla žago
- Kamen in les
- Kamen, škarje, papir
- Kolpelna
- Konglomerat poti
- Korenine družbe
- Lebdeča kapsula
- Log2
- Mercapis
- Mladost rešuje!
- Nova skupnost
- Plezalni pogled
- Po solčavsko-u
- Potočki potaknjenec
- Presek bivanj
- Prisekana prizma
- Skp
- Sleme
- Sm-ta
- Sozvok
- Špranja ob škafu
- Stesana žaga
- Suha kapljica
- Z vpenjanjem od koče do bivaka
- Zloženka
- Zunaj / znotraj
- Zvijalka
- Zvrnjen škaf