Trajnostna roman(t)ika

Miha Colja, Nika Žigon

mentor: izr. prof. dr. Matej Blenkuš, u.d.i.a.,

asistent: Primož Žitnik, u.d.i.a.,

konzultanta: Ajdin Bajrović, u.d.i.a in Dominik Košak, m.i.a.

Obstoječ Starološki oz. Strahlov gradu v Stari Loki želiva z aplikacijo trajnostnih tehnik ponovno oživeti. Nahaja se v samem središču Stare Loke in je pomemben del naselja, saj nosi veliko zgodovinsko vrednost, naselju pa daje edinstven značaj, ki je trenutno žal neizkoriščen. Najin glavni namen je torej v naselju ustvariti prostor, ki bi pomagal ponovno obuditi ne le središče, temveč celotno Staro Loko. Prenova bi v gradu rodila nove prostore za vsakdanjo uporabo ter druženje in hkrati ohranila unikaten značaj. Prostori glasbene šole, kavarne, prostorov za druženje ter tržnice bi v grad privabile tako lokalno kot tudi širše prebivalstvo. Hkrati bi se v gradu nahajali tudi razstavni prostori, ki bi nas opominjali na zgodovinsko pomembnost gradu in Stare Loke. Prostor gradu bi dobil nove dinamične programe kot tudi ohranil svoje bistvo in edinstvenost. Prepletanje programov bi grad povezalo in mu ponovno dalo življenje ter pritegnilo obiskovanje.
Pomembno je, da se pri prenovi gradu zavedava njegove kulturne dediščine, ki pa v najinem projektu odpira številna vprašanja. Želja po obuditvi gradu nikakor ne sme zasenčiti pomembnosti ohranjanja ter spoštovanja kulturne dediščine. Najin projekt se torej neposredno odziva na zgodovinsko ter kulturno dediščino gradu ter raziskuje možnosti, ki jih objekt ponuja danes.
Tehnične kot tudi vsebinske rešitve sva iskala s pomočjo številnih trajnostnih tehnik, ki bi v gradu omogočile ter izboljšale izvajanje programov in dejavnosti. Intervencije pa bi v grad ter neposredno okolico torej vpeljala z zavednim spoštljivim odnosom do kulturne dediščine.

#stavbe za kulturo in prireditve #javni prostor #grad

icon-prev
icon-next