Zelene terase

Ajda Murnik

mentor: izr. prof. dr. Matej Blenkuš, u.d.i.a.,

asistent: Primož Žitnik, u.d.i.a.,

konzultanta: Ajdin Bajrović, u.d.i.a in Dominik Košak, m.i.a.

Objekt posega v nagnjeno pobočje, ki se nahaja med stikom starega tkiva Stare Loke in novega Škofja Loke.
Programski cilj je v prvi vrsti vpeljava stanovanjskega tkiva ter kakovostna prehodna povezava med spodnjim in zgornjim delom lokacije.
Prvi korak na urbanistični ravni je nizanje objekta pravokotno in vzporedno na plastnice. Prostori stanovanjskega dela in javnega skupnega prostora se nizajo po pravilih, ki so se oblikovali skozi zgodovino starološke gradnje.
Posamezni stanovanjski moduli imajo enako konstrukcijo jeklenega trodimenzionalnega paličja, katerega lastnost je, da se sestavi na lokaciji in se nalagajo eden na drugega. Zaradi prilagajanja plastnicam in neenotnosti naleganja konstrukcije, ob zadnjo stran modula postavim betonski blok, ki zaniha zgornjo konstrukcijo navzdol, ob enem pa je podpora za zgornjo.
Notranji zasebni prostor stanovanj je zasnovan krožno okoli atrija, sledi mu poljavni vetrolov, ki ima vlogo prostorskega filtra, ter javna terasa namenjena povezovanju stanovalcev.
Pomembna naloga teras je družbena vpetost, fizična komunikacija in prehodnost med etažami, ki jo dosežemo s stopnišči med linijami stanovanj.

#urbanistični modeli stanovanjske zazidave #stanovanjska soseska #javni prostor

icon-prev
icon-next