Build-a-block

Josipa Regović

mentor: izr. prof. dr. Matej Blenkuš, u.d.i.a.,

asistent: Primož Žitnik, u.d.i.a.,

konzultanta: Ajdin Bajrović, u.d.i.a in Dominik Košak, m.i.a.

Projekt se nahaja na severnem delu Štepanjskega naselja, ob razcepu reke Ljubljanice. Parcela trikotne oblike, ki se odpira proti reki, soseska in okoliški park so le ena izmed točk zadrževanja na sprehajališču, ki poteka ob Ljubljanici.
Zasnova se naslanja na sosesko Clarenca Perry-ja, ki je sodobno interpretirana in ponuja vse potrebno za kvalitetno bivanje in sobivanje tako stanovalcev kot ostalih uporabnikov prostora. Kompozicija sestoji iz 9 enakih lamelnih struktur s skupnimi vertikalnimi komunikacijami, konstrukcijska je zasnovana na principu Vierendeelovih nosilcev z notranjo konstrukcijo iz križno lepljenih lesenih plošč.
Kompleks ponuja štiri različne vrste stanovanj, in sicer; 48 skupnostnih stanovanj kisi delijo skupne bivalne prostore, 16 studio stanovanj, 16 2-sobnih stanovanj in 6 dupleksov. Vsem stanovanjem so skupni še servisni prostori ter skupni zunanji prostor za sprostitev in vrtnarjenje.
Sedem različnih javnih programov tvori javno pot skozi stavbo. Glede na storitev in ciljno publiko, so programi razdeljeni v tri različne skupine; družbena (kavarna, trgovina, fitnes, day-care), poslovna (pisarne) in kulturna (knjižnica, glasbena šola.)
Projekt z aplikacijo trajnostnih tehnik na že vzpostavljeno tipologijo soseske, skuša vzpostaviti nove oblike bivanja, ki so zasnovani na principih družbene vpetosti, solidarnosti in trajnosti.

#nove stanovanjske tipologije #gradnja z lesom #javni prostor #parki in druge zelene površine

icon-prev
icon-next