Oblikovanje oblakov

Nađa Dubajić

mentor: izr. prof. dr. Matej Blenkuš, u.d.i.a.,

asistent: Primož Žitnik, u.d.i.a.,

konzultanta: Ajdin Bajrović, u.d.i.a in Dominik Košak, m.i.a.

Stanovanje se nahaja na vrhu zgradbe arhitekta Ilija Arnautovića, ki s svojo prepoznavno ‘S’ obliko, skupaj z dvignjenimi deli stavbe ustvari zelo dinamičen podstavek. Črka “S” je bila osnova za gradnjo hiše, ki kot povezava med obstoječo zgradbo in samim stanovanjem sestoji iz dveh nivojev, ki oba objekta povezuje.

Z ozirom na japonsko kulturo sem to misel dopolnila s postavitvijo krožne poti skozi osrednji del notranjosti na spodnji in zgornji ravni. Japonsko kulturo sem še poglobila z umestitvijo treh različnih vrst sten, ki se dinamično izmenjujejo po celotnem stanovanju.

Betonske stene so postavljene kot vez med zunanjostjo in notranjostjo, ki prav tako tvorita izrazito črko “S”, steklene stene pa tvorijo večino bivalnih prostorov in poti, da bi tako čim bolje izkoristile pogled in svetlobo. Stene iz papirja, kot eden najpomembnejših elementov japonske gradnje, imajo položaj tik za steklenimi stenami, saj tako vpliv svetlobe ne bi bil tako močan, obenem pa bi tako ustvarili mehko, toplo vzdušje.

Vhod se spogleduje z bivalnimi prostori in tako usmerja pozornost do osvetljenega odprtega dela stanovanja, v katerem je mogoče družino in prijatelje zbližati v skupni jedilnici in dnevni sobi.

Drug nepogrešljiv družabni prostor pa je glavna terasa, ki je poleg druženja namenjena tudi japonskemu čajnemu obredu. Ker papirnih sten ni moč uporabiti kot regulator svetlobe in toplote, so nadstreški postavljeni na način, da ustvarijo podoben učinek kot visoka okna in povečajo vertikalno dimenzijo zgradbe.

Stanovanje se nahaja na vrhu, kar omogoča izjemen razgled na celotno Ljubljano. Tega pa ne omogočajo zgolj steklene stene, pač pa tudi navpična okna, ki se dinamično postavijo skozi betonske stene.

Ena najpomembnejših potez stanovanja so nedvomno terase in atriji, postavljeni po celotni hiši, ki zapolnjeni z razkošnimi nadstreški zagotavljajo dodatno svetlobo in živost nastajajočih senc. Ideja o atrijih in nadstreških je nastala pod vplivom japonske uporabe teras z rastlinjem in ljubezni do narave. Upoštevajoč njihovo tradicijo sem v skladu njo rastline razpostavila na več mest, te pa imajo poleg njihove lepote tudi hladilen učinek.

#nove stanovanjske tipologije #stanovanjska soseska #sobivanje

icon-prev
icon-next