Leseni svetilnik

Ana Mrđen

mentor: izr. prof. dr. Matej Blenkuš, u.d.i.a.,

asistent: Primož Žitnik, u.d.i.a.,

konzultanta: Ajdin Bajrović, u.d.i.a in Dominik Košak, m.i.a.

Pri trajnostni gradnji snujemo objekte, ki posegajo v prostor neinvazivno, s premišljeno zasnovo poskušajo izboljšati družbene procese, ekonomsko problematiko in imajo čim manjši vpliv na naravni ekosistem.
Stolpnica v Štepanji vasi želi oživeti vozlišče prometnih cest, kjer je sedaj prostostoječ enodružinski objekt. Programi kot so kulturni dom z odprtim parterjem in njegova pohodna streha, kavarna, javni prostori čitalnice in fitnes v višjih etažah vabijo ljudi in jim nudijo prostor zabave ter relaksacije.
Pomemben vidik trajnostne gradnje je upoštevanje celotnega življenjskega cikla stavbe. Stavba je dobro zasnovana če je robustna in zagotavlja, da v času njene uporabe potrebno porabiti malo energije za ogrevanje, hlajenje in razsvetljavo. Hkrati pa želimo zmanjšati porabo energije za demontažo in razgradnjo materialov, ko stavba ni več uporabna.
V stolpnici zagotavljam uporabo sončne svetlobe kot obnovljivega vira energije s steklenim atrijem. Stavba je zasnovana tako, da omogoča naravno prezračevanje in regulacijo temperature zraka, ki vstopa v prostor skozi fasadni ovoj. Na obodu objekta korita z rastlinjem senčijo prostore, dušijo hrup prometa in ustvarjajo drugačen ambient. Nad koriti se topel zrak dviga in poleti potuje med dvojno zasteklitvijo skozi premično loputo spet v okolico.
Oblikovana stanovanja so primerna za različne uporabnike. Stanovanja s skupno kuhinjo želijo vzpodbuditi vzajemno sodelovanje posameznikov, kolektivno povezovanje, skromnost in solidarnost.

#nove stanovanjske tipologije #hibrid #javni prostor

icon-prev
icon-next