Jazz koncert z oblaki

Luka Čuš

mentor: izr. prof. dr. Matej Blenkuš, u.d.i.a.,

asistent: Primož Žitnik, u.d.i.a.,

konzultanta: Ajdin Bajrović, u.d.i.a in Dominik Košak, m.i.a.

Moje izhodišče je bilo narediti stanovanje za jazz pevko, njenega partnerja, njegova sina in hčerko iz prvega zakona ter prijateljico, ki občasno prespi v njihovem stanovanju. Pogosto doma gosti pevske vaje in improvizacije za javnost. Zraven osnovnih zahtev potrebuje še glasbeno sobo s koncertnim klavirjem in prostorom za publiko ter ločeno dodatno sobo za gosta s kopalnico.

Stanovanje sloni na ideji o med-etažnih prostorih, ki se dvigujejo in spuščajo za 1,44 m oz. večkratnik tega števila. Vse skupaj je 5 etaž povezane pa so s stopnišči. V grobem lahko rečemo, da ima vsaka etaža svojo funkcijo. Tako sem npr. na najvišjo etažo postavil spalne prostore, ki so hkrati tudi delovni in odpirajo poglede na mesto in okolico.
V stanovanje sem vključil tudi idejo o krožnem gibanju, ki se pojavi enkrat čez 3 spodnje etaže, drugič pa je med zgornjima dvema.
Vsi prostori se mehko izlivajo in povezujejo eden v drugega kar je asociacija za džez: improvizacija (spreminjanje melodije v okviru harmonske osnove) oz. celo stanovanje povezuje ena misel, znotraj te pa se dogajajo različne variacije. Stanovanje je svetlih barv in daje občutek prostornosti. Zaradi velikih oken in več balkonskih vrat stanovanje zajame veliko količino svežega zraka in naravne svetlobe, kar je ključ do uravnoteženega in zadovoljnega bivanja.

#nove stanovanjske tipologije #stanovanjska soseska #sobivanje

icon-prev
icon-next