Prenova vasi Stožice

Damir Hutinović

mentor: izr. prof. dr. Matej Blenkuš, u.d.i.a.,

asistent: Primož Žitnik, u.d.i.a.,

konzultanta: Ajdin Bajrović, u.d.i.a in Dominik Košak, m.i.a.

V dani nalogi je bilo obravnavano naselje v Stožicah. Sprva sem se lotil analize lokacije s pomočjo katere sem se nato lotil nadaljnjega razvoja lokacije. Na začetku je bila lokacija obravnavana skozi vidik trajnostnih tehnik: enomaterialnosti, presoje življenjske dobe, prekrivajoče se rabe, identitete kraja, upravljanje s pitno vodo in urbano vrtnarstvo.
Pri analizi lokacije sem ugotovil, da je lokacija na nek način ostala nerazvita, kot da se je v določenem trenutku razvoj ustavil. Značilno je to, da je vas Stožice v Ljubljani skoraj da edini predel v javnem mestnem področju z vaškim značajem. Na lokaciji je zelo jasno razvidno, da so hiše na gosto grajene, tako da sem ob razmišljanju ugotovil, da bi lokacijo bilo smiselno urejati z zgoščevanjem. Tema s katero sem se v tem semestru ukvarjal je bila trg | ulica | dvorišče, ki mi je tudi pripomogla pri ureditvi lokacije na način kot sem.
Prenova vasi je zasnovana tako, da se odstranijo vse morebitne zazidave parcel oz. ograje in se tako zagotovi prehajanje skozi lokacijo, in povezovanje trgov ter javnih objektov med seboj. S to prenovo smo lokaciji dali nek nov značaj, oz. smo ji pomagali ponovno zagnati razvoj na bolj sodoben način a vseeno z značajem tradicije.

#nove ruralne tipologije #ulični prostor #javni prostor

icon-prev
icon-next