Fizioterapija med oblaki

Martin Debeljak

mentor: izr. prof. dr. Matej Blenkuš, u.d.i.a.,

asistent: Primož Žitnik, u.d.i.a.,

konzultanta: Ajdin Bajrović, u.d.i.a in Dominik Košak, m.i.a.

Projekt predstavlja zasnovo nadgradnje stanovanjskega stolpiča na Roški cesti v Ljubljani s stanovanjem in delovnim prostorom za fizioterapevtko, ki dela od doma, živi pa s svojim soprogom, dvema hčerkama in svojo mamo, ki je v domači oskrbi.
Koncept temelji na treh prostorskih enotah, ki se prepletajo z zunanjimi površinami. En del stanovanja v prvi etaži je namenjen bivanju, drugi pa spanju. V drugi etaži se odvija program dela, ki pa se z notranjim stopniščem iz dnevnega prostora prve etaže poveže z zasebno – bivalnim delom druge etaže. Notranji prostori se nizajo po S krivulji, na katero se pravokotno pripne niz zunanjih prostorov. Potek osi, v katerih se S niza notranjih prostorov v prvi in drugi etaži sekata prav tako tvorita križ. Tudi zunanji prostori se po prerezu prepletajo s pokritimi in odprtimi vrtovi po S osi. Takšno prepletanje več nizov odprtih in zaprtih, pokritih in odkritih ter notranjih in zunanjih prostorov ter preplet glavnih komunikacijskih osi ustvarja dinamiko, sproščenost in prehodnost znotraj stanovanjske in delovne enote.
Princip odpiranja notranjih prostorov in pogledov temelji na tipu sten, ki se izmenjujejo med polprosojnimi, neprepustnimi in takimi z okni. Vsi hodniki so od zunanjega prostora ločeni s polprosojnimi lamelami, ki omogočajo prehod svetlobe, notranji prostori pa se na vrtove odpirajo s popolnoma prosojnimi in prehodnimi steklenimi stenami, medtem ko okna iz posameznih notranjih prostorov usmerjajo poglede.
Glavni pogledi iz notranjosti se odpirajo na Golovec na vzhodu, Ljubljansko barje na jugu, Grajski grič na zahodu in Karavanke na severu.

#nove stanovanjske tipologije #stanovanjska soseska #sobivanje

icon-prev
icon-next