Viseče celice

Hana Pajek

mentorica: izr. prof. mag. Anja Planišček
asistentka: asist. Mina Hiršman
demonstratorka: Eva Ivačič abs.arh.

Viseče študentske celice so ravno tako kot celice projekta “Bivanje z razgledom” umeščene na streho Fakultete za strojništvo. Glede na njeno načrtovano selitev na Vič, bi stavba lahko v bodoče gostila del programov Filozofske fakultete, streho pa namenila začasnemu bivanju študentov, ki čakajo na sobo v študentskem domu.

Zasnovo celice pogojujejo bivanjske želje povprečnega študenta: velik študijski prostor, veliko naravne svetlobe, bližina rekreacijskih površin, finančna dostopnost in delna samozadostnost. Oblikovno izhodišče celice je predstavljal vratni obešalnik, v nadaljevanju pa se je oblika prilagodila optimalnemu izkoristku notranjosti. Celica je modularna in ponuja možnost zlaganja v pare ter prenašanje na druge strehe.

Celica je namenjena bivanju dveh študentov in ima skupno kopalnico, manjšo kuhinjo z jedilno-dnevnim kotom, od koder se spustimo na študijski podest in dalje v ločeni spalni sobi. Na strehi so še rekreacijski prostor, vrtički in prostori za sproščanje.

Konstrukcija celice je sestavljena iz škatlastih jeklenih profilov, ki so točkovno sidrani v osem točk strehe in fasadne stene izbrane stavbe. Za nenosilne plasti sem želela uporabiti reciklirane materiale, zato sem za izolacijo predvidela karton, za notranjost les ter zunanjost reciklirano valovito pločevino.

#trajnostna arhitektura #reciklaža #parazit

icon-prev
icon-next