TRN-DOM – študentski dom za ustvarjalce

Arne Vitorović, Arne Žigon

mentorica: izr. prof. mag. Anja Planišček
asistentka: asist. Mina Hiršman
demonstratorka: Eva Ivačič abs.arh.

Raziskave so pokazale splošno pomanjkanje študentskih sob, kar ponazarja število vpisanih študentov na Univerzo v Ljubljani in število razpoložljivih sob v domovih. Zato  sva se odločila za zasnovo študentskega doma.

Hkrati sva spoznala, da se študentske domove večinoma projektira po istem kopitu in brez upoštevanja značilnosti različnih študijev. To je posebej problematično pri ustvarjalnih študijih – arhitekturi, umetnosti, oblikovanju, pri katerih študenti za delo ne potrebujejo le mize in računalnika, temveč večje prostore.

Raziskave tudi kažejo, da študenti v študentskih domovih primarno uporabljajo sobe za spanje in manj za študij oz. ustvarjanje, saj so sobe majhne in v souporabi. Zato v rešitvi predlagava študentski dom, ki poleg študentskih celic vključuje tudi študijske prostore ateljejskih dimenzij ter programe za lokalno skupnost. Lokacija je v Trnovem, v klinu med Gradaščico in Barjansko cesto, v bližini fakultet in akademij.

Zasnova doma interpretira strukturo hiš ob Eipprovi – sestavljajo jo podolgovate in različno visoke lamele, med katerimi zelenje prehaja od Gradaščice do ulice. Osvetlitev in orientacija sta narekovali zasnovo različnih tipov bivalnih celic – eno-dvo in tri-etažnih, ki so dostopne z zunanjih gankov. Slednji povezujejo lamele tudi v prečni smeri in omogočajo prehajanje med študijskimi sobami z razgledi na Gradaščico. V pritličju so skupnostni in javni programi (šport, večnamenski prostor, razstavni prostor, kavarna) za sosedstvo in raznolike zunanje površine.

#nove stanovanjske tipologije #rekreacijske površine #prostori izobraževanja

icon-prev
icon-next