Bivanje z razgledom

Lucija Plut

mentorica: izr. prof. mag. Anja Planišček
asistentka: asist. Mina Hiršman
demonstratorka: Eva Ivačič abs.arh.

Študentske celice na strehi Fakultete za strojništvo so namenjene študentom, ki potrebujejo začasno bivališče v centru Ljubljane, še posebej tistim, ki se radi ukvarjajo s športom. Na strehi se namreč poleg celic uredi tudi prostor za rekreiranje, s tekaško stezo in napravami za vadbo. Glede na načrtovano selitev Fakultete za strojništvo na Vič, bi stavba lahko v bodoče gostila del programov Filozofske fakultete, streho pa ponudila za umestitev začasnih študentskih bivališč.
Celice za svojo lego izkoristijo obstoječ strešni prostor v centru mesta, v neposredni bližini trgovin, zdravstvenega doma za študente, restavracij, raznih storitev in avtobusnih povezav. Kljub središčni legi so odmaknjene od dogajanja in hrupa na ulicah, odlikuje pa jih lep razgled nad mestom in okolico.
Celica je zasnovana kot prizmatična lesena škatla, ki se z velikim oknom odpira na celotno mesto in okolico. Pogled proti oknu usmerja poševna stena z zaključkom ob mizi, kjer je tudi klop za počitek, branje in uživanje v razgledu. Spalni podest se v obliki galerije nahaja nad majhnim kuhinjskim nizom in kopalnico.
Celica je narejena iz naravnih materialov. Konstrukcijo sestavljajo križno lepljene plošče, izolacija pa je iz ovčje volne. Ker je celica zelo izpostavljena vremenskim vplivom, sta streha in fasada iz pločevine.

#trajnostna arhitektura #stanovanja za mlade #parazit

icon-prev
icon-next