Kje se učiti? Kje prebivati?

Jože Kouter

mentorica: izr. prof. mag. Anja Planišček
asistentka: asist. Mina Hiršman
demonstratorka: Eva Ivačič abs.arh.

Poleg pomanjkanja študentskih nastanitev se študentje srečujemo tudi s pomanjkanjem javno dostopnih študijskih prostorov, razbitimi urniki, dnevnimi migracijami itd.

Projekt naslavlja te probleme z zasnovo dveh študentskih domov na praznem prostoru, ki se razteza od Fakultete za gradbeništvo in geodezijo (FGG) proti Tržaški cesti. Oba poleg bivanja vključujeta še prostore za študijske in druge dejavnosti, ki so namenjene študentom različnih fakultet in okoliškim prebivalcem.

Študentski dom ob Tržaški odgovarja na potrebe študentov različnih študijskih smeri, saj je lokacija v središču mesta in bližini fakultet. Pritličje je primarno namenjeno različnim tipom učenja: tu so individualne premične celice, ki posamezniku zagotavljajo intimnost in mir, klasične učilnice s študijskimi mizami, kotički za skupinsko delo in ustvarjalni delovni prostori (fablab, maketarnica). V delu stavbe ob Tržaški sta še javna predavalnica in kavarna.

Nadstropja so namenjena različnim tipom bivanja: začasnemu v obliki “kapsul” za priložnostno prenočevanje v času izpitov in stalnemu v obliki študentskih apartmajev.

Stavba je v prostorskem pogledu oblikovana kot leseno ogrodje, v katerega se umeščajo polnila oz. odprtine. Prostor gradijo pravokotno prepleteni trakti, med katerimi so notranji atriji in polodprta ozelenjena dvorišča v pritličju ter zelene strešne terase in balkoni v nadstropjih. Zelenje je pomemben motiv zasnove in omogoča klimatsko in ambientalno ugodje: študente, ki se v pritličju učijo, pomirja, stanovalce v nadstropjih pa hladi.

#urbane praznine #gradnja z lesom #stavbe mešane rabe

icon-prev
icon-next