Skupni okvir za študentsko bivanje

Dina Pavlović

mentorica: izr. prof. mag. Anja Planišček
asistentka: asist. Mina Hiršman
demonstratorka: Eva Ivačič abs.arh.

Podobno kot Ljubljana je tudi Beograd univerzitetno mesto z veliko študenti in kakovost njihovega bivanja je enako pomembno vprašanje. Izbrana lokacija začasnih študentskih bivališč se nahaja v središču mesta, ob bulevarju Kralja Aleksandra, kjer je šest fakultet – Elektrotehniška, Fakulteta za arhitekturo, Fakulteta za gradbeništvo, Fakulteta za strojništvo, Tehnološko-metalurška fakulteta.

Študenti teh fakultet imajo zaradi gostote drugih, bolj komercialnih programov manj možnosti za druženje, študij in občasno prebivanje. Cilj projekta je zasnova celične strukture, kjer bi se študenti lahko učili, družili, delali v notranjosti in zunanjosti. Struktura je opremljena tudi s posteljami, ki jih v času konic lahko uporabijo študenti dnevni migranti.

Glavni element in konstrukcijo tvorijo  gradbeni odri, iz katerih se sestavijo okvirji, ki se povežejo v dolgo strukturo. Le-ta je členjena na zaprte in odprte nadkrite dele. V notranjosti so stranski prostori opremljeni s spalnimi “kapsulami”, kopalnicami, majhnimi kuhinjami, v sredini pa so delovne površine. V odprtih delih strukture so terase, ki jih študenti lahko uporabijo za oddih ali delo. Podolgovata struktura deluje kot družabno središče fakultet na tem območju, zato se okoliški prostor lahko oblikuje v manjši študentski trg.

#trajnostna arhitektura #javni prostore #skriti prostori

icon-prev
icon-next