Beevanje

Aljoša Potočnik

mentorica: izr. prof. mag. Anja Planišček
asistentka: asist. Mina Hiršman
demonstratorka: Eva Ivačič abs.arh.

Gentrifikacija mestnega središča spreminja Ljubljano v turistično destinacijo in s tem prinaša tudi dvig najemnin. Ker v študentskih domovih ni dovolj kapacitet, so študenti primorani iskati cenejša najemniška stanovanja na obrobju mesta.

Pri iskanju rešitve stanovanjske problematike je zanimivo dejstvo, da se število študentov v Ljubljani ne povečuje. Zemljišča fakultet so v prostorskih aktih opredeljena kot zemljišča za izobraževalne dejavnosti in nekatere od njih imajo ob stavbah še prostor za potencialno širjenje – večina se jih se začasno uporablja za parkirišča. S pre-opredelitvijo študentskega bivanja kot dela izobraževanja bi jih lahko uporabili za postavitev začasnih študentskih bivališč.

Naloga predlaga sistemsko strukturo iz montažnih panelov, ki se sestavljajo v šestkotne enote in tvorijo čebelnjakom podobne strukture. Prednost sistema je zmožnost prilagajanja različnim lokacijam. Na ta način lahko uporabimo neizkoriščene prostore kot so slepe fasade, stavbne vrzeli in prazne parcele.

Osnovne enote sistema so šestkotne študentske celice s kopalnico, ki se združujejo v različno velika stanovanja, le-ta pa povežejo zunanja stopnišča in podesti. Poševne površine v stanovanjih se izkoristi za pohištvo oz. stopnice.

#prilagodljivost v arhitekturi #vrzel #Fakulteta za arhitekturo

icon-prev
icon-next