Naselje malih in velikih prijateljev – dom za študente s hišnimi ljubljenci

Nina Zaletelj Iličič

mentorica: izr. prof. mag. Anja Planišček
asistentka: asist. Mina Hiršman
demonstratorka: Eva Ivačič abs.arh.

Nemalo je študentov, ki preživijo cele dneve na predavanjih in hkrati skrbijo za domačo žival, na katero so močno navezani oziroma je žival njihova odgovornost in ne odgovornost staršev.

V ljubljanskih študentskih domovih bivanje živali od leta 2014 ni več dovoljeno, razen za tiste, ki pomagajo študentom invalidom. Za prepoved so se odločili zaradi pogostih alergij in škode, ki so jo živali povzročale. Pri zasebnih najemodajalcih se morajo študenti za bivanje živali posebej dogovoriti, kar je problematično. Nekaterim živali niso všeč, drugi se jih morda bojijo, tretji pričakujejo umazanijo in poškodbe pohištva ali pa se jim zdi, da bo žival preglasna.

Naselje malih in velikih prijateljev je namenjeno sobivanju študentov in njihovih hišnih ljubljenčkov. Nahaja se ob Parmovi ulici, severno od nove ureditve Koloparka. Urbanistično-arhitekturna zasnova interpretira okoliško stavbno tkivo, mešanico enodružinskih hiš in vil z vrtovi, blokov in stolpičev.

Ker živali potrebujejo odprte sprehajalne površine, se nov stavbni kompleks terasasto spušča proti zahodu in ponuja zelene pohodne terase. Dostopne so z ulice v zraku, glavne arterije kompleksa, ki povezuje vse študentske enote in javne programe ob Parmovi: v severnem delu je hostel za živali za namestitev ljubljenčkov v času obveznosti, veterinarska ambulanta, pasji poligon, fitnes na prostem in večnamenska dvorana Železniškega muzeja. V južnem delu so alpinistični center, ki je bil na tej lokaciji prisoten že prej, mačja kavarna, vodna ploščad, prostor za druženje med drevesi, odbojka na mivki in študijske sobe.

#nove stanovanjske tipologije #parki in druge zelene površine #trajnostna urbana regeneracija

icon-prev
icon-next