Manj prometa, več študentov

Vesna Ploštjaner Mužar

mentorica: izr. prof. mag. Anja Planišček
asistentka: asist. Mina Hiršman
demonstratorka: Eva Ivačič abs.arh.

Projekt se z osnovno problematiko pomanjkanja študentskih prebivališč spopade posredno, z rešitvijo začasnih bivalnih celic za študente, ki čakajo na prosto sobo v študentskem domu. Ob upoštevanju želje večine študentov, da je njihova nastanitev čim bližje izbrani fakulteti, je glavna ideja zasnove celice njeno prilagajanje različnim lokacijam. Ljubljanske fakultete so namreč razpršene po celi Ljubljani. Njihova skupna točka so parkirišča. Študentska celica se zato prilega velikosti parkirnih mest, ki predstavlja osnovni modul.

Celica je sestavljena iz dveh pravokotno naloženih modulov in je namenjena bivanju treh študentov, ki si delijo kuhinjo in kopalnico. Moduli se lahko nizajo eden poleg drugega in po potrebi zasedajo več parkirnih mest ter tvorijo kompozicijo. Sosednji celici se lahko po želji tudi povežeta. Pri tem vsaka celica izgubi eno spalnico, poveča pa se skupni družabni prostor. Pravokotno nalaganje modulov tvori nadstrešek, pod katerim se ustvari skromen zunanji prostor, ki je primeren za shranjevanje koles.

Konstrukcijski elementi bivalne enote so križno lepljene plošče, ki omogočajo trdnost. Glavni razlog uporabe takšne konstrukcije so tanke stene, ki nudijo več bivalne površine. To je pomembno zaradi majhnosti parkirnih mest, ki se jim je potrebno prilagajati.

#trajnostna arhitektura #stanovanja za mlade #prekrivajoča se raba

icon-prev
icon-next