Študentski brlog

Tadeja Orel

mentorica: izr. prof. mag. Anja Planišček
asistentka: asist. Mina Hiršman
demonstratorka: Eva Ivačič abs.arh.

Večina slovenskih študentov študira v Ljubljani in skoraj vsak se sooča s problematiko bivanja, saj so najemnine previsoke, v študentskih domovih pa ni prostora. Mnogi si zato delijo sobe, a analize kažejo, da je deljenje sobe z nepoznano osebo zaradi pomanjkanja zasebnosti moteče. Študenti so tudi poudarili, da v mestu primanjkuje nekomercialno naravnanih prostorov za študente.

Projekt poskuša odgovoriti na te probleme z zasnovo dveh študentskih domov na praznem prostoru, ki se razteza od Fakultete za gradbeništvo in geodezijo (FGG) proti Tržaški cesti. Oba poleg bivanja vključujeta še prostore za študijske in druge dejavnosti, ki so namenjene študentom različnih fakultet in okoliškim prebivalcem.

Študentski dom pred FGG programsko vsebuje javne programe kot so športni klub s fitnesom in vodenimi vadbami ter študentsko restavracijo s kavarno, razstavnim prostorom in knjižnico zapiskov. Stavba ima v pritličju pasažo, ki povezuje FGG s prehodom proti Tržaški ter dva notranja atrija, ki v notranjost stavbe spustita del narave in svetlobo. Nad pritličjem so štirje pravokotno naloženi bivanjski trakti s študentskimi celicami. Pomembno vodilo njihove zasnove je bila zasebnost stanovalcev. 6 tipov celic je mešano razmeščenih v nadstropjih: poleg običajnih celic s skupnimi kuhinjami in dnevnimi sobami so tudi celice za pare ter mlade družine. Mnogo študentov se sooča s problematiko bivanja tudi po zaključku študija. Zato projekt predvidi možnost nadaljnjega bivanja v domu za mlade družine, dokler niso finančno stabilne.

#javni prostor #stanovanja za mlade #urbane praznine

icon-prev
icon-next