Kapsula 360

Eva Pisar Peruš

mentorica: izr. prof. mag. Anja Planišček
asistentka: asist. Mina Hiršman
demonstratorka: Eva Ivačič abs.arh.

Kapsula 360 je začasna bivalna enota, za študente, ki čakajo na prosto sobo v študentskem domu in si ne morejo privoščiti dragih najemnih stanovanj v Ljubljani. Kapsule za postavitev izkoristijo podolgovat in z drevesi ozelenjen odprt prostor v sklopu študentskih in dijaških domov v Mestnem Logu.

Kapsule so kot odgovor na razpoložljiv prostor in drevesa krožne oblike. Obliko pogojuje tudi material in način gradnje: kapsula je grajena iz konopljinega betona, ki je v celoti biorazgradljiv, možno ga je reciklirati in brez težav ponovno uporabiti. Za gradnjo je predvidena tehnologija 3D tiska, ki je napredna, hitra in pri večjem številu enot cenovno ugodna. To pomeni, da je tudi vselitev študentov možna relativno hitro. S projektom na dani lokaciji se pridobi 26 študentskih postelj.

Študent lahko izbira med dvema tipoma kapsul. Kapsula tipa A1 je namenjena bivanju enega študenta, medtem ko so kopalnice ločene in v kapsuli tipa B.  Kapsula tipa A2 ima poleg bivalnega dela tudi lastno manjšo kopalnico. Kapsule so zanimive tudi po premišljenem in praktičnem načinu ureditve notranjosti. Posebnost je še uporaba steklenic, ki so umeščene v obod kapsule in v notranjost prinašajo mehko svetlobo.

#trajnostna arhitektura #parki in druge zelene površine #skriti prostori

icon-prev
icon-next