Študentska celica na travniku

Jana Petrić

mentorica: izr. prof. mag. Anja Planišček
asistentka: asist. Mina Hiršman
demonstratorka: Eva Ivačič abs.arh.

V Koprivnici na Hrvaškem ni študentskega doma, zato imajo študentje stanovanjski problem. Za lokacijo študentske celice sem izbrala lokacijo blizu koprivniške univerze Sever, na travniku v naravnem okolju, ki omogoča postavitev večjega števila podobnih enot.

Zasnovana celica je namenjena Eleni Prka, študentki prvega letnika logistike. Zanjo je pomembna naravna osvetlitev v zaprtem prostoru. Ustrezata ji priročnost in preprostost.

Koncept celice izhaja iz razumevanja vsakodnevnih ritualov študentke, ki sem jih v prostorskem in časovnem pogledu razporedila krožno. Celica ima tako središčni volumen s kopalnico, na njenem obodu pa so majhna kuhinja, spalnica, delovni kot in garderoba. Pohištvo spalnice in delovnega kota je integrirano v steno in zložljivo. Prostor za telovadbo se nahaja na terasi.

Notranji prostor, ki je študentki na voljo,  meri 36 m2, zunanji pa 21 m2. Z racionalno manipulacijo takšne kvadrature so izpolnjene vse študentkine zahteve.

Ker ima Elena rada naravo, se z njo poveže tudi celica: drevo na travniku se ohrani in vključi v teraso. Steklene stene ustvarijo pomirjujoč ambient in ves dan nudijo pogled na naravo. Celica je dvignjena od tal in daje vtis, kot da lebdi nad travnikom. Grajena v lesu, kar daje občutek domačnosti in topline.

#parki in druge zelene površine  #trajnostna arhitektura #stanovanja za mlade

icon-prev
icon-next