Stanovanjsko poslovni kompleks Lipovac z zdravstvenim domom

Gregor Jošt

Mentor: prof. Tadej Glažar

Asistent: asist. Jure Henigsman

Demonstratorja: Matej Krajnc in Žan Ketiš

Situacija

Lokacija se nahaja v okolici središča mesta Split in meji na Vukovarsko ulico na severu, Livanjsko ulico na zahodu, Istarsko ulico na jugu ter Riječko ulico na vzhodu. Glavna značilnost lokacije je njena degradiranost. Včasih je tu stala trgovina s parkiriščem, ki pa jih trenutno v Splitu primanjkuje.

V sosednjem kareju stoji atelje hrvaškega umetnika Vaska Lipovca, ki je pomemben del splitske kulturne dediščine.

Območje se trenutno uporablja samo kot neurejena pešpot, po kateri Splitčani vsakodnevno potujejo do glavne tržnice zraven Dioklecijanove palače.

Ob pomanjkanju stanovanj, ponuja trenutno prazen kare izboljšanje bivalne stiske mesta. Naloga je bila zasnovati kompleks več zgradb z različnimi programi, ki jih prebivalci Splita potrebujejo.

Koncept

Sprva oblikujem 4 kubuse v katerih določim program. Predvidel sem stanovanja, zdravstveni dom, pisarne in garažo. Z zamikom kubusov v živahno kompozicijo, lokacijo razdelim v manjše prostore kontemplacije. Stavbam odprem pogled v okolico, njihovo obliko pa prilagodim ortogonalni mreži okoliškega mestnega tkiva. Za boljši ambient prostorov ustvarim atrija v zdravstvenem domu in pisarnah.

Z jeklenimi okvirji, na katerih bo rastlo zelenje, ustvarim senčni prostor, ki nudi zavetje v toplejših dneh. Na stanovanjih uporabim drsna senčila arhitekta Iva Radića.

Da bo prostor privlačen in dostopen vsem uporabnikom zasnujem avtobusno postajališče. Obenem tlakujem prvotno pešpot ter ustvarim trg, s katerega uredim povezavo do mojih objektov in ateljeja Vaska Lipovca.

Celoten kompleks je sestavljen iz pisarniških prostorov, zdravstvenega doma, restavracije, živilske trgovine, garaže in 33 stanovanj.

#stanovanjska gradnja #stavbe mešane rabe #mediteranska arhitektura #hibrid

icon-prev
icon-next