Stool 95: Stol Donalda Judda

Tia Kojterer

Mentor: prof. Tadej Glažar

Asistent: asist. Jure Henigsman

Demonstratorja: Matej Krajnc in Žan Ketiš

Stool 95 se imenujejo stoli, ki jih je leta 1992 naredil ameriški umetnik in arhitekt Donald Judd. Kot večina njegovega pohištva temeljijo na pravilni in oglati geometrični obliki. Narejeni so iz vezanih plošč, ki so zložene skupaj tako, da tvorijo kockasto formo. Stoli se med seboj razlikujejo po položaju, številu sredinskih plošč in barvi.

Judd se je rodil leta 1928 v Missouriju. V začetku 50-ih let, je študiral filozofijo in umetnostno zgodovino na Columbia University poleg tega pa se je uril kot slikar pri umetniški šoli Art Students League. Kasneje se je uveljavil kot likovni kritik in pogosto pisal članke za revijo Arts magazine, ter se začel zanimati za tridimenzionalne oblike in njihov vpliv na umetnost. Izdeloval je velike, izvotljene minimalistične skulpture, iz industrijsko pridelanih materialov. Ukvarjal se je tudi z arhitekturo in svoj projekt v Marfi sčasoma spremenil v muzej z več poslopji, ki se danes imenuje The Chinati Foundation. Še pred tem pa je leta 1977 vzpostavil Judd Foundation in s tem zagotovil ohranitev svojih del. Leta 1984 se je začel ukvarjati še s pohištvom, umrl pa je deset let kasneje v New Yorku.

Njegova arhitektura, kot ostala dela, temelji na oglatih geometrijskih oblikah in prostoru, ki ga te tvorijo v različnih kompozicijah.

#arhitekturna zgodovina #gradnja z lesom #materiali in obrti

icon-prev
icon-next