Marjan Flow

Pavle Komatina, Matea Kanjer

Mentor: prof. Tadej Glažar

Asistent: asist. Jure Henigsman

Glavni značilnosti mediteranskega bora, ki krasi večji del Jadrana, sta ozko in vitko steblo ter visoka in zračna krošnja, ki zagotavlja senco, vendar ne skriva pogleda proti nebu. Odločila sva se, da bova te značilnosti upoštevala kot smernice za novo arhitekturno osnovo Waterfronta. Zato najina arhitektura dobiva prehodna pritličja in bogat program v višjih nadstropjih. Na ta način pogled na okoliško naravo ostane nemoten, organizacija prostora pa spodbuja dejavnosti na odprtem.

Eden glavnih ciljev nove ureditve Waterfronta je bil povezati prebivalce tega dela mesta z obalo. Z ustvarjanjem promenade z diagonalno potezo se približamo naselju Spinut in ga povežemo s kopališčem na obali. Edinstven stik narave in urbanosti se doseže z zasaditvijo vegetacije na večjem delu projektnega območja. Novi objekti na območju ne prevladujejo nad naravo pač pa ustvarjajo povezavo z njo in ji pustijo, da igra glavno vlogo pri oblikovanju ambienta.

Nova ureditev prostora je namenjena predvsem mladim aktivnim ljudem in športnikom vseh starosti. Projekt obsega športno-izobraževalni program, ki vključuje novo šolo za šport, kineziološko fakulteto in rekreacijski center z zunanjimi igrišči. Rekreacijski center bo privabil tudi druge prebivalce Splita vseh starosti, ki si želijo rekreacije na prostem. Prenovljeno območje plaže bo prebivalcem Spinuta omogočilo sproščanje v morju v bližini svojega doma.

#parki in druge zelene površine #ureditev obale #revitalizacija mestnih območij

icon-prev
icon-next