Art market Pazar Split

Vita Štefane, Teodora Petrušević

Mentor: prof. Tadej Glažar

Asistent: asist. Jure Henigsman

Lokacija se nahaja v starem mestnem jedru Splita, tik ob Dioklecijanovi palači. Na severu se teren dviga proti parku Josipa Jurja Strossmayerja in Vukovarski ulici, na jugu pa se spušča proti rivi. Obravnavano območje obsega trenutno tržnico – Pazar, ki skupaj z Dioklecijanovo palačo daje lokaciji močno identiteto.

Program projekta odgovori potrebam domačinov, ki potrebujejo stanovanja za mlade in prostor za promocijo lokalne umetnosti.

Intervencija obstoječemu programu odprte tržnice doda pokrito tržnico, odprto kuhinjo, slaščičarno in kavarno. V prostor je umeščena tudi nova železniška postaja, ki omogoči direktno povezavo s centrom mesta. Turistično priljubljena točka se izkoristi za umestitev odprtih ateljejev in galerij, ki lokalnim umetnikom omogočijo večjo prepoznavnost. Živahnost tržnice postopoma preide v intimnost ateljejev, ki se stopnjuje vse do stanovanj.

Koncept projekta temelji na  integraciji umetnosti  in promenadi, ki severni del poveže z rivo. Dela lokalnega umetnika Vaska Lipovca so integrirana v prostor na način, da se ovijejo okoli jeder.

Art Market ustvari prostor, ki prvenstveno zadošča potrebam domačinov. Ustvarjen prostor ohrani identiteto tržnice, jo obogati z lokalno umetnostjo in hkrati mladim ponudi dom.

#tržnica #hibrid #stanovanjskagradnja

icon-prev
icon-next