Kinezološka fakulteta Splinut Split

Pavle Komatina

Mentor: prof. Tadej Glažar

Asistent: asist. Jure Henigsman

Kineziološka fakulteta je del urbanističnega načrta Marjan Flow, ki predvideva športno-izobraževalni program na lokaciji Poljud, namenjen mladim aktivnim ljudem in športnikom vseh starosti. Projekt sledi konceptu urbanistične rešitve – nadaljevanja zelenega pasu z Marjana, nemotenega toka zelenja, in arhitekture katera je podrejena naravi in okolju. Zato fakulteto sestavlja kompleks treh stavb – lamel, ki jih povezuje suha komunikacija – most. Z namenom, da se oblika fakultete razdeli na manjše enote, zmanjša se vpliv na naravno okolje in prispeva k ambientu mediteranskega gozda.

Oblika lamel načeloma izhaja iz konstrukcijske rešitve, ki temelji na značilnih elementih narave na temu področju. Mediteranski bor, ki krasi večji del Jadrana, predstavlja glavni element kateri oblikuje ambient Marjana. Ozko in vitko steblo ter visoka in zračna krošnja, ki zagotavlja senco, vendar ne skriva pogled proti nebu. Konstruktivni sistem imitira logiku fraktalizacije elementov bora: masivna, zračna in razpršena visoka stebla zamenjajo V stebri postavljeni v širokem rastru; zgoščene in lahkotne veje zamenja sistem jeklenega prostorskega paličja, ki prenaša obtežbe preko fasade in s tem zagotavlja prost tloris nadstropja; prozorno, lahkotno krošnjo zamenja dvojna fasada iz horizontalno postavljenih lesenih desk – interpretacija borovih iglic, katera zagotavlja intimnost notranjosti, neomejen pogled v naravo, in energetsko učinkovitost stavbe. Arhitektura dobi prehodna pritličja in bogat program v višjih nadstropjih. Na ta način pogled na okoliško naravo ostane nemoten, organizacija prostora pa spodbuja dejavnosti na odprtem.

Program lamel je razdeljen v funkcijske enote: administracija s knjižnico, izobraževanje, in šport s športno dvorano. Stekleni povezovalni most, poleg komunikacijske vloge, služi za shranjevanje toplotne energije v zimskem času. Trim steza povezuje celoten kompleks, in je integrirana v tloris pritličja lamel, z namenom doživetja simbioze narave in arhitekture skozi vsakdanjo aktivnost.

#stavbe za šport, rekreacijo in sprostitev #stavbe za strokovno izobraževanje #mediteranska arhitektura

icon-prev
icon-next