Šola med krošnjami Spinut

Matea Kanjer

Mentor: prof. Tadej Glažar

Asistent: asist. Jure Henigsman

Projekt se nahaja na obali splitskega naselja Spinut, v bližini splitskega stadiona Poljuda. Zaradi namenske rabe prostora in bližine ostalih obstoječih športnih objektov na območju celotnega Waterfronta je bilo pri urbanističnem delu projekta odločeno, da bo program športno-izobraževalni. Moj projekt je bila športna srednja šola, ki bi se nahajala v bližini novega športnega centra in Kineziološke fakultete.

Koncept projekta je bil podrediti arhitekturo naravi in pustiti zelenju glavno vlogo. Zato je večina šolskega programa dvignjenega med krošnje, pritličja pa ostajajo prehodna in transparentna ter z javnim programom, kot so šolska galerija, kantina in fitnes v naravi.

Šolo sestavljajo trije volumni, ki so razmaknjeni in dvignjeni od tal, tako da zelenje prosto prehaja med njimi. Prostori v šoli so zamaknjeni tako, da stavba postane razgibana. S tem se med volumni ustvarijo intimna šolska dvorišča. Igra volumna in dreves spodbuja aktivnost in učenje šolarja v naravi. S tem šola postane edinstveno mesto za izobraževanje.

#stavbe za šport, rekreacijo in sprostitev #stavbe za vzgojo in izobraževanje #mediteranska arhitektura

icon-prev
icon-next