Fakulteta za Kineziologijo in Šport Split

Filip Komatina

Mentor: prof. Tadej Glažar

Asistent: asist. Jure Henigsman

Projekt vsebuje idejno zasnovo KIF-a in širši načrt z rekreacijskim območjem. Oblika stavbe izhaja iz urbanističnega načrta območja Spinuta po katerem se nadaljuje modernistična poteza vse do obale. Ključne značilnosti novega območja kampusa, ki jih predvideva urbanistični načrt, so multidisciplinarnost in učenje skozi prakso. Tako Kineziološka fakulteta skupaj s Agronomsko fakulteto in Fakulteto za Gostinstvo in Turizem tvorijo nov kampus v Splitu. Študenti Agronomije in HT uporabljajo prostore KIF-a tudi za šport in rekreacijo. Stavba fakultete je razdeljena na vhodni, športni in izobraževalni del.

Transparentnost stavbe – dosežena z zmanjšanjem zidanih površin, odpiranjem pogleda med in skozi prostore, ter s perforirano fasado, posamezniku odkriva kinetiko prostora. Dovoljeno mu je opaziti vsa gibanja, procese in tokove drugih uporabnikov prostora, s čimer je lahko priča nenehnega “dihanja” stavbe.

Torzijska oblika enotnega elementa zgoraj omenjene fasade izhaja iz motiva vesla, ter celotno stavbo naredi za uverturo kultnega veslaškega kluba “Gusar”, ki se nahaja v nadaljevanju promenade in jo zaključuje pred morjem.

#fakultete in akademije #prostori izobraževanja #univerzitetni kampus

icon-prev
icon-next