Lina Bo Bardi: Banco girafa

Miha Jereb

Mentor: prof. Tadej Glažar

Asistent: Jure Henigsman

Demonstratorja: Matej Krajnc in Žan Ketiš

Leta 1987 je Lina bo Bardi skupaj z Marcelom Ferrazom in Marcelom Suzukijem zasnovala več različnih stolov, med njimi tudi stol Banco Girafa. Stol je popolnoma lesen brez kovinskih spojev. Sestavljen je iz okroglega sedala treh nog in naslona. Sedalo noge in nosila sedala so izdelani iz masivnega tauarija, medtem ko so mozniki iz lesa kumaru.

Achillina Bo je bila rojena 5. decembra 1914 v Rimu v Italiji. Leta 1939 je diplomirala na Rimski fakulteti za arhitekturo. Po končanem študiju se je preselila v Milan, kjer je sodelovala z arhitektom Carlom Paganijem v njegovem studiu. Leta 1942 je odprla svoj arhitekturni biro, vendar je, zaradi pomankanja dela med 2. svetovno vojno, sodelovala pri mnogih revijah in publikacijah, med drugim Lo stile in Domus, ki je aktivna še danes. Leta 1946 se je poročila s Pietrom Mario Bardijem in odpotovala v Južno Ameriko, kjer je skupaj z možem ustanovila revijo Habitat, ki se je ukvarjala predvsem z idejo kreiranja notranjih prostorov. Leto kasneje je začela delati na Muzeju umetnosti v Sao Paulu. Leta 1951 je v Morumbiju postavila svojo prvo hišo, imenovano Glass house  kjer se že kaže njen ekspresiven odnos do arhitekture. Umrla je 20 marca leta 1992.

Bo Bardi je zasnovala hišo »Casa de Vidro« zase in za svojega moža leta 1951. Stoji na veliki parceli na ostankih Mata Atlantice v deževnem gozdu v Sao Paulu. Na projektu je delala več kot eno leto, saj je oblikovala tudi vso notranjo opremo in dekoracijo. Glavni del hiše je izpostavljena horizontala, ki je dvignjena na pilotih in omogoča prehajanje prostora oziroma narave pod objektom. Velika steklena fasada nudi čudovit razgled, ki neposredno integrira zunanjo okolico v notranjost, in obilico svetlobe. V rezidenci je dvorišče, ki omogoča drevesu v središču, da povezuje notranjost in zunanjost. Dnevna soba nima ločilnih stebrov in zidov, ampak je narahlo ločena s kosi pohištva. Vsak notranji prostor ima drugačno barvo shemo. Leta 1986 na dnu posesti zgradi še svoj studio.

#materiali in obrti #naravni materiali in tehnike gradnje #trajnostna arhitektura

icon-prev
icon-next