Prenova dominikanskega samostana v Splitu

Jan Korent, Žan Križnar

Mentor: prof. Tadej Glažar

Asistent: asist. Jure Henigsman

Razmišljanje o Dominikanskem samostanu kot celoti temelji na prepletu petih delov samostanskega kompleksa: cerkev Sv. Dominika, samostanski del z atrijem, vzdolžni zvonik s komunikacijami, leseni zvonik ob zidu Dioklecijanove palače in okoliška ureditev z navezavo na Pazar – tržnico.
Zasnova projekta sloni na ideji, da se samostan poveže z mestom in omogoči sobivanje menihov, domačinov in turistov, še vedno pa se ohrani zasebni duh meniškega redu. Samostan je grajen na arkadah, med katerimi se nahaja pokrita tržnica. Do tržnice se dostopa po stopnišcu, ki obkroža celoten južni del samostana in omogoča prehodnost ljudi pod samo stavbo, v senci njene mogočnosti. Hrvojeva ulica je v smeri proti Srebrnim vratom izravnana z rimskim nivojem.

Cerkev Sv. Dominika se večinoma ohrani v obstoječem stanju. Večje spremembe so dvig strehe in njena izravnava s samostanskim delom, pot, ki poteka po cerkvenih arkadah s pogledi v cerkveno notranjost in t.i. Rajski vrt splitskega umetnika Vaska Lipovaca, ki krasi središče cerkve. V njem se nahajata kip Adama in Eve ter Vaskovo mednarodno poznano modro drevo z jabolkom poželenja.

#sobivanje #stavbe mešane rabe #ulični prostor

icon-prev
icon-next