Frank Lloyd Wright: Stol iz hiše Sweeton

Mojca Kajzer

Mentor: prof. Tadej Glažar

Asistent: asist. Jure Henigsman

Demonstratorja: Matej Krajnc in Žan Ketiš

A chair from the Sweeton house je oblikovalski stol iz hiše The Sweeton house, oblikoval ga je ameriški arhitekt Frank Lloyd Wright, leta 1950. Stol je narejen iz vezane plošče, dodatno udobnost pa mu dajeta blazini za sedalo in naslonjalo. Stol sestavljajo pravilne geometrijske oblike.

Frank Lloyd Wright se je rodil 1867 v Wisconsin, ZDA. Njegova mati je bila odločena, da da bo njen otrok postal odličen arhitekt, zato mu je že v zibko polagala osnovne geometrijske oblike. Njegova prva služba je bila pri Joseph Silsabe, kjer je delal kot tehnični risar. Kmalu se je uveljavil, kot samostojni arhitekt. The Winslow house je prvo arhitekturno delo s poudarkom na horizontalnih linijah – to je tudi njegov prvi primer organske arhitekture. Zgradil je okoli 60 hiš imenovanih Usonian houses, za katere je značilno , da so majhne, brez garaže, pogosto so L-oblike, da obkroža bližnji vrt. Umrl je leta 1959, star 91 let.  Velja za enega najboljših arhitektov 20. Stoletja.

The Sweeton house je bila zgrajena l. 1950. Hiša je bila prvotno zgrajena za Muriel in Alfred Sweeton, zgrajena je v Usonian Style. Hiša je majhna, enonadstropna, podolgovata,  tloris je L oblike. Na zasebno stran je hiša čisto odprta, saj so okna po celi dolžini hiše. Na vhodno stran pa je stavba bolj zaprta. Wright je s tem želel poudariti zasebnost. Vse prostore in pohištvo je arhitekt oblikoval sam.

#arhitekturna zgodovina #gradnja z lesom #materiali & obrt

icon-prev
icon-next