Gozd kontemplacije

Mojca Mravinec

doc. mag. Polona Filipič, MArch Bi
doc. Primoz Hočevar
asist. Sinan Mihelčič

Prenatrpani urniki, obilica dela, vsakodnevne skrbi in kopica informacij povzročajo kronično utrujenost ljudi. Zato človek v času dopusta ne išče več le fizičnega počitka ampak globjo duhovno, umsko in psihično sprostitev.

Ker je narava tisti element našega okolja, ki nas napolni z energijo, in hkrati popolnoma sprosti, je prav gozd glavni element koncepta tega projekta. S sprehodom ali mirovanjem v naravnem okolju doživljamo tako imenovano terapijo sproščanja oziroma kontemplacije. Ta vrsta terapije je nadgrajena z arhitekturnimi elementi, saj le ti senzorialno poglobijo doživljanje kontemplacije, ne samo na ravni čutil, ampak tudi na ravni misli in zaznav.

Projekt je torej zasnovan kot sprehod v naravi. Zunanji in notranji prostori so oblikovani intimno in dajejo človeku občutek svobode. Terapije savn, masaž in kopeli so nadgrajene s terapijami v gozdu, kjer s pomočjo sprehoda, joge, spanja in razmišljanja, doživljamo gozd iz drugačne perspektive, misli se osredotočijo, telo pa se v specifično zasnovanih arhitekturnih prostorih sprosti in nahrani z energijo narave.

icon-prev
icon-next