Češnjev trg

Neli Ajda Špenko

 

doc. mag. Polona Filipič, MArch Bi
doc. Primož Hočevar
asist. Sinan Mihelčič

Območje obravnave se nahaja v središču naselja Velike Brusnice, natančneje med cerkvama Povišanje svetega križa in cerkvijo Svete družine.

Z ureditvijo se vzpostavi povezava med parkom na eni ter cerkvijo Svetega križa na drugi strani, pri čemer se ohrani pogled na cerkev Svete Družine. Kanal potoka Brusnica se kanalizira pod zemljo, ograja se odstrani, tako se vzpostavi velika vaška površina, ki služi kot vhod v park. Ob cesti se postavi tudi nove ulične svetilke. Hitrost čez naselje se zmanjša na 30 km/h, ves ostali promet pa se spelje na novo obvoznico, ko bo ta enkrat zgrajena. Uredijo se tudi površine pred cerkvijo Svete Družine, kjer se tlakuje ter doda lesene klopi in druge elemente urbane opreme.

Prostor za cerkvijo Svetega križa, se uredi kot glavni trg za druženje po sveti maši, zato se ob cerkev postavi lesene klopi in nove drevesne zasaditve (brusnična hrustavka). V primeru velikega obiska pa trg še vedno služi tudi kot večnamenska površina za dogodke. Ob trgu se postavi novo župnišče z manjšim parkom z igrali, kjer se pred in po verouku družijo otroci, v parku pa se nahajajo tudi vsi elementi urbane opreme.

icon-prev
icon-next