V sodelovanju z naravo

Laura Ivančić

doc. mag. Polona Filipič, MArch Bi
doc. Primož Hočevar
asist. Sinan Mihelčič

V kaotičnosti sodobnega življenja se potreba po miru izraža skoraj kot potreba po hrani.  Principi permakulture človeka spodbujajo k življenju v harmoniji z naravo, njena načela pa so niti, ki oblikujejo naš duh, dom in vrt, našo skupnost in skupni habitat.

Naselje v Velikih Brusnicah je zasnovano kot permakulturni inkubator, s karakterističnim vzorcem permakulture, kjer se srečajo različne vrste in sodelujejo v zdravi rasti. Ta vzorec se uporabi tudi pri organizaciji načina življenja in v oblikovanju odnosa do javnega prostora soseske.

Prostorski koncept zasleduje topografijo lokacije. Zazidava vzporedna s plastnicami se zaokroži v zelenih polmesecih, ki opravljajo funkcijo užitnega gozda, z naravnim gojenjem plodov mešanega rodu. Hkrati se tu ustvarja kompost in mikrobna lokalna flora. Stavbe so organizirane linijsko, med seboj povezane s prečnimi osmi v obliki pešpoti, ki so oblikovane kot pol-javne povezave in mesta srečevanja. Severno območje, obdano z zeleno luneto, je glavno pridelovalno območje z rastlinjaki, kjer se pridela hrana za prebivalce soseske in se ustvarja presežek za prodajo na lokalni tržnici. Soseska je tudi izobraževalni center, kjer se učenci iz bližnje šole učijo delati z naravo, po principih permakulture.

icon-prev
icon-next