Univerza nad mestom

Urša Mahnič

mentor/-ica: prof. dr. Aleš Vodopivec

tehnični sodelavec/-ka: Matej Tili

asistent/-ka: doc. Gašper Medvešek

Želja po znanju je temeljna lastnost vsakega človeka, polje zanimanja pa je pri vsakem drugačno. Kakšna bi bila univerza, do katere bi imeli dostop vsi in katere programe bi izvajala, da bi zadostila željam vseh? Kakšna bi bila njena prostorska struktura in kdo bi bili študentje?
Ker zaradi turistifikacije v mestu za študente ‘ni prostora’, je idealna univerza postavljena v nivo nad mestom. Fleksibilna ravnina nad mestom je preko vertikalnih komunikacijskih jeder vpeta v mestno tkivo. Deluje kot dodatek k obstoječim stavbam univerze, saj ponuja dodaten prostor za bivanje in izvajanje študijskih programov.
Izbrana je lokacija med Slovensko cesti in Vegovo ulico. Ker obstoječe stavbe ne ustrezajo višinskim gabaritom mestnega središča, ponujajo priložnost, da se univerza zgodi nad njimi. V objektu so predvideni prostori Oddelka za industrijsko in unikatno oblikovanje ter Oddelka za oblikovanje vizualnih komunikacij ALUO. Poleg tega so v kompleksu še študentski dom, menza, predavalnice, kino dvorana, galerija, prostori za učenje in športne površine, ki so namenjene tudi širši javnosti.

#univerza v mestu #študij danes in v prihodnosti #študentsko bivanje

icon-prev
icon-next