Lupina

Vasja Sedmak

mentor/-ica: prof. dr. Aleš Vodopivec

tehnični sodelavec/-ka: Neža Rejc, Matej Tili

asistent/-ka: doc. Gašper Medvešek

Svoj projekt sem oblikoval ob upoštevanju več motivov iz prostora,  ki sem ga analiziral. Za izhodišče sem izbral atrij ob vhodu v moj dom v Kopru. Glavni motiv, ki sem ga privzel, in ki je tudi najbolj zaznamoval mojo hišo, je ograjenost prostora z vseh strani, kar ponazarja tudi ime mojega projekta. Zaradi zidov, ki ograjujejo atrij, prostor vzbuja občutek varnosti ter posledično, v povezavi z nekaterimi drugimi elementi, občutek spokojnosti.

Atrij je poraščen z grmičevjem, manjšimi drevesi ter rožami, v toplejših mesecih pa vzpenjalke ustvarijo streho iz listja nad celotno površino prostora. Zelenje v izhodiščnem prostoru predstavlja dušo prostora. Zato sem tudi v projektu poskusil ustvariti čim več zelenih površin. Z zasukom notranjega dela objekta sem ustvaril zunanje prostore, ki predstavljajo približno polovico celotne površine in so poraščeni z rastlinjem.

Zadnji večji element, ki sem ga želel vključiti v svojo hišo, je razlika v višini zidov. V atriju, ki je bil izhodišče mojega projekta, je zid ob vhodu nižji od zidov sosednjih hiš, ki oklepajo prostor, kar dovoljuje pogled preko zidu na drugo stran ulice. V svojo hišo sem to prenesel tako, da sem med zidove običajne višine postavil nekaj nižjih zidov, preko katerih je seže pogled, obenem pa prepuščajo svetlobo med različnimi sobami.

#ideal hiše z vrtom #stanovanjska gradnja

icon-prev
icon-next