Hiša Hosta

Neža Razpotnik

mentor/-ica: prof. dr. Aleš Vodopivec

tehnični sodelavec/-ka: Neža Rejc, Matej Tili

asistent/-ka: doc. Gašper Medvešek

Moj projekt je zasnovan na podlagi mojega najljubšega prostora – gozda. Gozd mi pomeni veliko, me popolnoma umiri ter hkrati napolni z novo energijo. Šumenje listja, čivkanje ptičev, mehka tla pod nogami, vonj po iglavcih, hladna senca ter topel žarek. V gozdu se prebudijo prav vsa moja občutja. Senzibilnost sproži nov val ustvarjalnosti.
Pri analizi gozda sem našla nekaj zanimivih fascinacij. Največjo mi je predstavljala svetloba. Njena večplastnost ter pretočnost, ko po prostoru prehajamo iz temnega v svetlo. Hkrati je gozd, katerega sem si izbrala, večinoma poseljen z rdečim borom, ki je visok in gol ter mi predstavlja nekakšno vertikalno prostost. Te elemente sem želela vpeljati v vsak prostor moje hiše.
Ko vstopim v mojo hišo, sem najprej v temnem hodniku, ki pa proti koncu postaja nekoliko bolj svetel in me povabi naprej. Pridem na drug hodnik. Tukaj je svetloba najbolj dinamična in zelo močno začrta pot. Zaradi lesenih elementov je mogoče začutiti večplastnost in pretočnost svetlobe v gozdu.
Na hodniku zavijem v mojo sobo in kopalnico. Prostora sta zelo zasebna. Ker se želim v hiši približati občutkom gozda, v njej ni nobenih popolnih preprek. Zasebna prostora sta zato povezana s celotno hišo pa vendar zaradi uporabe svetlobe močno ločena. Prostora ne omogočata pogledov iz prostora ali v prostor, omogočata pa prehajanje svetlobe skozi ovire ter atelje.
Ko se ponovno vrnem na hodnik, pridem v živahno sobo. To je zelo svetel del hiše in v njem bi preživela največ časa. Je prostor namenjen ustvarjanju ter druženju, zato bi imela tukaj zelo veliko mizo, ki to omogoča. Zvečer, ko se končuje dan, v prostor prodirajo še zadnji zahodni žarki.
Naprej od živahne sobe, sem si uredila še nekoliko bolj temen del za ukvarjanje z mojimi hobiji.
Vse stene so visoke 4 metre in mi nudijo podobno prostost kot gozd. Hkrati so leseni elementi ter pohištvo narejeni iz rdečega bora in me tako tudi vonj popelje v gozd.

#ideal hiše z vrtom #stanovanjska gradnja

icon-prev
icon-next