Rezidenca

Vanja Čorović

mentor/-ica: prof. dr. Aleš Vodopivec

tehnični sodelavec/-ka: Matej Tili

asistent/-ka: doc. Gašper Medvešek

Ime projekta izhaja iz koncepta umetniške rezidence, ki jo izvajajo številne galerije po svetu. Umetnik se prijavi na razpis in nato kot izbrani pridobi ustvarjalni prostor za določen čas. S tem konceptom me je prvič seznanil fotograf Tadej Vaukman, ko se je kot zmagovalec takšnega razpisa odpravljal v New York.
Zamislil sem si razpis, ki ga ustvari Univerza v Ljubljani in izbranim omogoči leto bivanja in delovanja v enotah novega univerzitetnega objekta med Dukićevimi bloki. Ker so v eni enoti štiri sobe in en velik delovni prostor imajo prednost tisti, ki se prijavijo kot skupina štirih. Spodbuja se namreč delovanje umetniških kolektivov. Zaželeno pa je, da rezidenti prirejajo razne javne dogodke. Enote omogočajo, da se celotni delovni prostor lahko po vsej širini odpre za obiskovalce.
V primeru izvedbe projekta bi bilo v času razpisa, verjetno na dokaj gverilski način, po Ljubljani polepljenih mnogo plakatov. Poskušali bi pritegniti kreativne mlade umetnike. Tako si predstavljam plakate na Metelkovi, na Trubarjevi, v Rog-u itd. V namen letošnje razstave sem torej oblikoval fiktivni plakat za moj projekt. Tega sem polepil po Ljubljani in ga dokumentiral s fotografijami, ki predstavljajo prvi korak do dejanske uresničitve takega objekta.

#univerza v mestu #študij danes in v prihodnosti #prostori izobraževanja

icon-prev
icon-next