Hiša Nivoo

Laura Rozman

mentor/-ica: prof. dr. Aleš Vodopivec

tehnični sodelavec/-ka: Neža Rejc, Matej Tili

asistent/-ka: doc. Gašper Medvešek

Izbrala sem prostor ob vodi, ki je nivojsko zelo razgiban s stopnicami. Pojavi se repeticija oblik in materiala ter oddaljenost od okolice. Izbran prostor mi je všeč, ker daje občutek odmaknjenosti od vsakodnevnega kaosa okoli nas, čeprav se nahaja v mestu. Z različnimi nivoji nas oddalji od glavne poti in nas približa vodi. Ptice in vonj po vodi ter zelenju nam pričarajo občutek svobode.

Hišo sem zasnovala z namenom, da bi se lahko tudi v objemu doma, v centru mesta, počutila kot sredi zelenega gozda. Objekt ima veliko oken, kar omogoča pretok naravne svetlobe. V notranjosti se pojavijo stopnice, ki ustvarjajo različne višinske nivoje in s tem razgiban prostor. V osrednjem prostoru se pojavi ”srce” hiše, ki se spusti pod talno višino in manjši atrij obdan s steklenimi stenami, da je vanj možen pogled z vseh strani. V atriju je drevesce s prostorom za sprostitev za eno ali dve osebi.

Razgiban prostor se nadaljuje tudi v nadstropju, kjer je vsak prostor nekoliko dvignjen ali spuščen. Strop pritličja je oblikovan tako, da je relief zgornjih prostorov viden. Hiša je prostorna in svetla, ter oddaja občutek igrivosti. Namenjena je vsem, ki uživajo v dinamičnosti in zasebnosti.

#ideal hiše z vrtom #stanovanjska gradnja

icon-prev
icon-next