Senca

Tine Robič

mentor/-ica: prof. dr. Aleš Vodopivec

tehnični sodelavec/-ka: Neža Rejc, Matej Tili

asistent/-ka: doc. Gašper Medvešek

Izhodišče hiše senca je vogal na Ulici na Grad, ki ga opazimo z Gornjega trga. Omejujeta ga dve stavbi postavljeni v obliko črke L in visoko drevo. Stavbi zasenčita kotiček vertikala pa ga poudari. Dinamiko prostoru dajejo ovalne stopnice in ovalen podstavek drevesa. Vsi ti elementi naredijo kotiček opazen, čeprav je odmaknjen s poti.

Tako sem izluščil iz lokacije osnovne tri elemente: obliko L, vertikalo in ovalno obliko. Odločil sem se, da združim elementa vertikale in ovalne oblike v okrogel steber, ki bo popestril arhitekturo. Vedel sem, da moram v svojo hišo prenesti kotiček, ki je odmaknjen s poti, ampak vseeno pritegne našo pozornost s pomočjo vertikale.

Izhodiščni prostor sem najbolj celovito ponazoril v zasenčeni predsobi, kjer nam s poti odmaknjena vertikala stebra pritegne pozornost s svetlega hodnika, ki nas vodi v dnevni prostor. Elemente prostora pa sem uporabil tudi drugje. Večina sten je L oblike, tako sem prenesel občutek zasenčenega kotička še na zunanjo jedilnico in intimni atrij. Stebri pa delno zamejijo prostore in jih naredijo bolj zračne in odprte.

#ideal hiše z vrtom #stanovanjska gradnja

icon-prev
icon-next