Stari trg 3

Ljubljana, 1673

Erna Beus

Hiša Stari trg 3 ima svoje mesto v zgodovini Ljubljane. Leta 1673 je trgovec Graffhaiden kupil to mesto s pogojem, da ohrani mestno obzidje. Tako je zid postal del hiše, na hiši še vedno vidite črte Starega trga in Mestnega trga.

Hiša ima še danes povsem prvotno stavbno zasnovo, saj praktično ni bila prezidana, fasada pa je s konca 18. stoletja. Je tridelna, središčno zasnovana meščanska hiša, prezidana iz dveh hiš po letu 1673, z izjemno kvalitetno sočasno baročno fasado in konzolnim pomolom. Hiša je znana kot rojstna hiša znanega slikarja Matija Jame (1872-1947). V vzdolžnem zidu zgradbe je ohranjeno obzidje, ki se je od mestnih vrat vzpenjalo po grajskem pobočju do stolpa piskačev, ki je od začetka 19. stoletja stal pod današnjim razglednim stolpom.

Začetek Starega trga, kjer je bilo zemljišče zelo ozko in slabo, je bil pozidan sorazmerno pozno z dvema javnima objektoma, mestno kruharno in javnim kopališčem. Na predelu Mestnega trga se nahajajo prijetna gostišča in trgovine, ki privabljajo številne domače in predvsem tuje obiskovalce. Izbrani del stavbe, ki je narisan, je pravzaprav galerija stavbe, ki je glavni komunikacijski prostor. Materializacija prostora je sestavljena iz kombinacije zidane ograje, lesenih stopnic, kovanih vrat in lesene talne konstrukcije. Ta fasada, ohranjena v prvotni obliki, je klasičen primer baročne fasade. Najbolje je videti na višini treh nivojev; pritličje – najvišja etaža, ker je bilo uporabljeno kot prostor za trgovine (kot danes), prvo nadstropje – servisne sobe in srednje višine, drugo nadstropje pa je vsebovalo zasebne sobe in je bilo najnižje.

Še en razlog, zakaj je ta sestava zanimiva, je prisotnost obokov. Ko gledamo samo pogled na zahodno fasado, oboki ustvarjajo dinamiko. Ko vstopimo v prostor, vidimo križne oboke, ki tej dinamiki dodajo še več.

icon-prev
icon-next