Konservatorij za glasbo in balet

Jože Plečnik, Ljubljana, 1919

Amir Čekić

Vegovo ulico, ki poteka po okopih nekdanjega srednjeveškega obzidja Novega trga, je arhitekt Jože Plečnik zasnoval kot kulturno os, ob kateri se nizajo pomembne kulturne ustanove. V nizu teh objektov je tudi stavba Kon- servatorija za glasbo in balet. Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana je sestavljena organizacija ki izvaja programe osnovnega glasbenega izobraževanja, program srednjega glasbenega in baletnega izobraževanja in program višjega baletnega izobraževanja. Po raznih organizacijskih oblikah glasbenega šolstva so leta 1882 v Ljubljani ustanovili šolo Glasbene matice, iz katere se je razvil in leta 1919 ustanovil prvi jugoslovanski konzervatorij z nižjo, srednjo in višjo stopnjo. Današnje ime Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana je šola dobila v novembru 2009.

Vhod na Konservatorij za Glasbo in Balet v Ljubljana je stopnišče, katerih namen je vstop v stavbo.
Stopnišče je sestavljeno iz 13 stopnic, na vrhu katerih je podest ki je podprto z lokom. Na stopnišču sta dva stebra, ki nosita streho nad vhodom.
Materiali, uporabljeni za njegovo izdelavo, so beton, iz katerega je konstrukcija izdelana, in marmor kot obloga za nekatere dele te konstrukcije. Poleg teh materialov je bilo za izdelavo ograje uporabljeno jeklo in tudi les za en del strehe.

icon-prev
icon-next