Baza 20

Oton Jugovec, Kočevski Rog, 1988

Kevin Jelenc

Gre za osrednjo stavbo Kočevskega Roga, katero je sprojektiral arhitekt Oton Jugovec, kot njegovo zadnje arhitekturno delo. Objekt je bil sprojektiran nekje v sredini osemdesetih let 20. stoletja. Gradnja pa se je začela leta 1986 in končala leta 1988. Objekt je postavljen ob vznožju hriba med skalami, drevesi in vrtačami. Osnovni koncept stavbe je notranji dialog s pogledom v divjino gozda.

Objekt se tlorisno gledano na sredini odcepi na dva enaka predel, ki se ožata in se na koncu srečata v obliki balkona. Objekt zaokroža krhka opažna fasada iz pranih plošč, ki spominjajo na lesene obloge. Streha lebdi nad balkonom, kot simbol zatočišča. Konstrukcija ostrešja je v osnovi tramovno ostrešje podkrepljeno s paličjem.

Izbrani del objekta predstavlja balkon in del jedilnice. Balkon nudi zunanjo povezavo med obema razcepljenima deloma objekta. V osnovi gre za betonsko konstrukcijo s konzolnim previsom, katerega pohodna površina je delno obložena s lesenim podestom. Jedilnica in preostali pritlični del objekta je v večini lesena gradnja. Z zunanje strani obložena s pranimi ploščami rečnega prodca. Tako jedilnico, kot tudi večino balkona pokriva odprto ostrešje, ki v jedilnici omogoča višjo svetlo višino. Balkon in jedilnico ločuje zastekljena južna fasada, ki iz zunanjosti v notranjost omogoča prodiranje svetlobe v jedilnico, in iz notranjosti v zunanjost pogled v divjino gozda.

icon-prev
icon-next