Križanke

Jože Plečnik, Anton Bitanc, Viktor Molka , Ljubljana, 1956

Katja Novak

Kompleks Križank je bil zgrajen že leta 1268, a je doživel mnogo prenov, najbolj znamenito med njimi med leti 1952 in 1956, ko ga je novim potrebam Ljubljančanov prenovil Jože Plečnik (pri obnovi sta sodelovala tudi arhitekta Anton Bitenc in Viktor Molka). Stojio na mestu, ki je bilo nekoč na obrobju srednjeveške Ljubljane, zraven Trga francoske revolucije. V srednjem veku so ble Križanke uporabljene kot samostan nemškega viteškega reda Križnikov, po katerih so tudi dobile svoje ime. Prvotni videz Križank pa je že v 16. stoletju okrnil močen potres, ki je poškodoval mnoge stavbe.
Kot samostan so Križanke služile vse do leta 1949, ko je bil kompleks podržavljen. Nekaj let pozneje je bil k rekonstrukciji povabljen Jože Plečnik. prvotno je bil samostan preoblikovan v Šolo za umetno obrt, a se danes uporablja predvsem kot prostor za razne kulturne prireditve.

Portal blagajne sem izbrala, ker me vedno znova očara njegova skladnost. Kot večina Plečnikovih del, tudi ta portal vsebuje mnoge klasčne elemente, ki mu dodajo pridih antične klasičnosti.

Portal je sestavljen iz okvirja, ki spominja na dva stebra s preklado, ki ga nosi rustikalen pas. Del portala je tudi kamnit križ, ki portal deli na četrtine in določa pozicijo oken, ki so pomaknjena globoko v notranjost, prav za prav že za sam zid, ki obdaja portal (zato jih nisem štela kot del portala). Pomemben element so tudi tri okrasne antične vaze. Portal je delno zgrajen iz kamna, delno iz opeke. Zgornji del, nad kamnitim pasom, je prekrit z ometom.

icon-prev
icon-next