Stanovanjska stolpnica na Kersnikovi 10

Milan Mihelič, Ljubljana, 1969-1971

Dora Janušič

Stanovanjska stolpnica na Kersnikovi 10 je ena izmed dveh v sklopu stanovanjskih stolpnic na Kersnikovi 10 in 12, v Ljubljani. Arhitektura je delo Milana Miheliča, in je bila zgrajena med leti 1969 in 1971. Je relativno visoka, obsega 13 nadstropji, in s to karakteristiko vertikalno poudarja ulični niz strnjene zasnove.

V stolpnici so stanovanja organizirana okoli središčnega nosilnega jedra, ki vključuje komunikacije (stopnišče ter dvigalo) ter služi kot vozlišče instalacij. Fasada je izredno razgibana, tvorijo jo balkoni in izbočeni deli stanovanj. Poleg tega, fasada s svojo členjenostjo na široke pasove opeke in tanke betonske linije navzven izraža notranjo strukturo stavbe.

Vhod in vhodna loža sta izredno zanimiv del stavbe, vhod skeletne zas- nove ter pritlični nadstrešek vzpostavita neposreden stik z ulico in mestom. Zastekljen vhod skozi katerega se vidi v notranjost vhodne lože in nadstrešek, ki služi tudi kot vhod v lokale v pritličju, zabrišeta mejo med ulico ter stavbo
in ustvarita mehek prehod iz ekstrovertiranega – javnega v introvertiran – zasebni prostor, ki vseeno ostane del javnega prostora.
Po eni strani masiven vhodni del, obložen s kamnitimi ploščami, deluje mogočno, po drugi strani pa je sam vhod grajen skeletno – vrata in veliko okno nad njimi so steklena s tanko leseno obrobo.

icon-prev
icon-next