Sončne terase nad Krko

Saša Marinko

Mentor: doc. dr. Tomaž Slak, konzultantka: Lana Strle

Objekt je lociran na severnem delu naselja v sklopu predloga nove urbanistične ureditve soseske Bršljin v Novem mestu. Gre za hibridno zgradbo, ki vključuje mestni kontekst in samo arhitekturo.

Hibrid združuje značilnosti obodnega bloka in večnadstropnega stolpa ter ohranja visoko stopnjo gostote, hkrati pa tvori sodobno vzdušje z aktivnim in privlačnim nivojem tal. Nežna struktura stavbe se naravno integrira z okolico in tvori stopničasto silhueto, ki ponuja in odpira različne poglede na okolico Bršljina, reko Krko in Portoval. Terase so ustvarjene na naraven način, orientirane na popoldansko sonce

Stanovanja so nameščena na komercialnem, javnem in poslovnem podstavku in se stopničasto vzpenjajo vse do vrha. Javni in komercialni program se nahaja v pritličju in prvem nadstropju, kjer se nehajajo trgovine, bari, butiki, kozmetični salon, fitnes turistična agencija itd., drugo nadstropje pa je namenjeno poslovnim prostorom. Objekt ponuja 80 stanovanj, ki omogočajo kvalitetno bivanje približno tristotim uporabnikom vseh generacij. Stanovanja so nameščena okoli osrednjega atrija, ki nam omogoča dodaten vir svetlobe. Stavba ponuja raznovrstna stanovanja od 45 do 120 kvadratnih metrov, prav tako dupleks in penthouse stanovanja, da zagotovimo željeno pestrost stanovanj.  Poleg pestrega izbora stanovanj skoraj vsaka stanovanjska enota ponuja 5-10 kvadratnih metrov zunanjega balkonskega prostora, nekatera tudi več. Kar bo zagotavljalo živahno in prijetno bivalno vzdušje ter dodatne idilične razglede na reko Krko in Portoval. Balkoni in terase so ozelenjene, kar omogoča dodatno zasebnost.

#stanovanjska gradnja #stanovanjska soseska #stavbe mešane rabe #urbanistični modeli stanovanjske zazidave

icon-prev
icon-next